Изложба, посветена на 260 години от написването на История славянобългарска, подреждат във Велико Търново на 1 декември, предаде кореспондент на "Фокус“. Витрината ще е експонирана в библиотека "Искра“ при народно читалище "Искра – 1896“. Тя е посветена и на 300-годишнината от рождението на автора на книгата Паисий Хилендарски. Снимките и документите могат да бъдат свободно разгледани от жителите и гостите на града на ул. "Бачо Киро“ 2.

Когато българският народ изпада в най-тежко състояние под петвековно гръко-турско робство, преподобни Паисий Хилендарски написва своята забележителна История славянобългарска и чрез нея вдъхва народностно съзнание и сили у българския народ, изтръгва го от неговото отчаяние и поставя начало на българското възраждане.

Той е роден в Банско през 1722 година. През  1745 г., на 23-годишна възраст, Паисий отишъл при брата си Лаврентий в Хилендар и там приема монашество. В манастира Паисий имал възможност да се образова. Като манастирски пратеник (таксидиот) той обикалял села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. При този непосредствен досег с хората той най-добре видял тежкото положение на българския народ под гръцко-турското робство. В атонските манастири пък той сам преживял надменното и презрително отношение към българите – че те били прости и груби, че нямали история. Тогава се ражда неговата вдъхновена История славянобългарска (1762 г.) "за в полза на българския народ, а за слава и похвала на Господа Иисуса Христа“.

След като написал историята си, той като равноапостол тръгнал да я разнася по българската земя, за да я четат и преписват. Така Паисий запалил пожара на българското народно свестяване и възраждане. В тази усърдна дейност на народен будител той умира неизвестно къде.