За месец октомври 2022 г. Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 98 проверки. Това съобщи за Агенция "Фокус“ директорът на Инспекцията, инж. Емилия Даракчиева. Констатирани са 282 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 164 са по здравословни и безопасни условия на труд, 117 по трудови правоотношения и едно нарушение по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, поясни тя. "За тяхното отстраняване са приложени 257 принудителни административни мерки. Съставени са 26 акта за установено административно нарушение, в т.ч. 3 акта за неизпълнени предписания. За отчетния месец, 4 лица са констатирани да полагат труд без сключен трудов договор в писмена форма“, уточни инж. Даракчиева. 

"Превенцията на недекларирания труд традиционно е сред акцентите на контролната дейност на Инспекцията по труда. Сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането му в Националната агенция за приходите гарантира в най-пълна степен правата и на работещи, и на работодатели. Инспекцията по труда напомня на работещите, че когато се съгласяват да работят без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, работещите губят трудови и осигурителни права. В тези случаи те или изобщо не трупат осигурителен стаж, (когато работят без трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения, което ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията. Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите за защита на правата, тъй като контролните органи са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства, че работниците или служителите са полагали труд за даден период назад във времето или че са работили повече за по-голямо възнаграждение", обясни инж. Даракчиева. 

През месец октомври са издадени 20 наказателни постановления, а влезлите в сила са 17, с обща сума на наложените имуществени санкции  в размер на 7700 лв.

През текущия месец Дирекция "Инспекция по труда“ със седалище Смолян продължава със засиленото инспектиране на строителните обекти в региона, а през декември 2022 г. ще извършваме проверки по национална кампания - Спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе, каза още инж. Даракчиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА