Продължава спадът на заразените с Ковид-19 в Русенско на седмична база, но заедно с това намалява и броят на желаещите да се ваксинират. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе. Поставените ваксини през последните седем дни са с над 25% по-малко спрямо предходната седмица. За сравнение отишлите до някои от имунизационните пунктове в периода между 28-и август и 3-и септември са едва 160 души, докато от 21-и до 27-и миналия месец те бяха 214. Над 78% от всички поставени дози през последната седмица са представлявали трета или четвърта игла. За същия период са имунизирани и четири деца. Данните на здравните власти сочат още, че едва 14 души са били имунизирани с първа доза.

Колкото до разпространението на заболяването, то и там се наблюдава тенденция за постоянен спад. Новите случаи през последната седмица са 174, от които и две деца. В процентно съотношение това представлява намаляване на заболелите с около 1/4. Същевременно една жена и един мъж с положителен тест за коронавирусна инфекция са починали.

За последното денонощие заболелите са трима. 26 души са оздравели през вчерашния ден, като няма починали. Активните случаи са 182, от които близо 28% или 50 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че областта се нарежда на единайсето място по заболеваемост в страната през вчерашния ден наравно с Враца, Добрич, Перник, Силистра и Хасково. Без нови случаи са областите Видин и Монтана.

От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 36 239, като от тях 1934 души са починали. До момента в област Русе са извършени 132 470 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 706 души. Бустерна доза пък е направена на общо 25 841 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 2146 души от региона.