От началото на годината в Бургас заработи онлайн платформа за подаване на заявления за граждански брак. Чрез нея бъдещите семейства имат възможност да изберат къде, кога и как да протече подписването – дали да е с или без ритуал, в коя от празничните зали да се проведе и дали да има допълнения като пускане на гълъби, пиано, вокал и други. 

Пред "Фокус" Магдалена Карастоянова, управител на "Обреден комплекс" – Бургас, обясни, че през последните близо 2 месеца са изпратени онлайн около 300 заявки за сключване на граждански брак: "Платформата започна да функционира още в първия работен ден на новата година. Много е лесна и достъпна. По всяко едно време, от всяко място и устройство желаещите да се бракосъчетаят могат да го направят онлайн на https://svatbi.burgas.bg/".

Кандидат-младоженците могат да избират церемонията да бъде в зала "Вардар", КЦ "Морско казино", Експоцентър "Флора" или да се проведе с изнесен ритуал на посочено от тях място. 

Една от най-желаните през последните години локации е остров Света Анастасия. Там младоженците се венчаят в храм "Успение Богородично", който е на над 200 години. Засега заявките за там са само 2, но броят им вероятно ще нарасне, като предпочитани ще бъдат летните месеци. 

Най-искана в близко бъдеще е датата 23.02.2023 г, за която има записани 4 двойки в Бургас. Ръст на заявките се забелязва и за датата 23.03.2023, независимо че се падат делнични дни. Все пак, най-много остават желаещите да сключат брак през летните месеци.