23 са новите случаи на COVID-19 във Великотърновска област. Това сочи справка на Агенция "Фокус“ с Единния информационен портал за разпространение на заразата. Общо положителните проби от началото на паднемията до днес са 30 335. Активните пациенти в началото на тази седмица са били 119, като 25-а от тях се лекуват в болница.

От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че средната 14-дневна заболевамост в областта се увеличава плавно, но е много по-ниска от средните стойности за страната. За миналата седмица са диагностицирани 115 новозаразени, като за периода 20-26 септември те са били 80.

Със завършен имунизационен цикъл в областта са 54 050 лица или 26.66% от подлежащото на имунизация население. С поставена бустерна доза са 25 955 човека, от които с втори бустер – 2 929.

РЗИ – Велико Търново припомня и, че ваксинациите срещу класическия вариант на SARS-CоV-2 (първична ваксинация) се извършват с иРНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Моderna) или с векторна ваксина на Янсен (JCOVDEN).

Като бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в страната се прилага САМО една от следните адаптирани иРНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Моderna): Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 или Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (която предстои да бъде доставена в РЗИ – Велико Търново). Бустерна доза ваксина срещу COVID-19 може да се прилага на всички лица на възраст на и над 12 г., които са заявили желание и имат завършен ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.

Адаптираните иРНК ваксини: Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 ще се прилагат като бустерна доза ваксина срещу COVID-19 само във временния имунизационен кабинет в РЗИ – Велико Търново.