Великотърновски окръжен съд отчете дейността си за 2022-а година, предаде кореспондент на "Фокус“. Данните от доклада бяха представени от председателя Теодорина Димитрова.

През отчетната 2022 година в Окръжен съд – Велико Търново са стояли за разглеждане 2271 дела, от които 1594 граждански и 677 наказателни дела. По този показател се отчита известно намаление на общия брой дела спрямо предходната 2021 година (общо 65 броя или 2.78% намаление), като се дължи на продължаващата тенденция за намалено постъпление на новообразуваните граждански и търговски дела.

Новопостъпилите дела през годината са били 1655 броя, а 606 броя са били висящи към началото на годината (постъпили в предходен период).

От стоялите за разглеждане 2271 дела, през 2022 година са били приключени 1673 от тях, или 74%, като този процент е идентичен и в предходните две години.

Средната действителна натовареност на съдия през годината е била от 17,20 дела на месец спрямо общия брой дела за разглеждане, а спрямо общия брой свършени дела – 12,67 дела на месец. По този показател е налице тенденция на значително нарастване спрямо изминалите две години, като действителната натовареност спрямо общия брой дела за разглеждане през 2021г. е била 15,27 дела на месец, а през 2020 г. – 12,55% дела на месец. Тази тенденция се дължи на ежегодно освобождаващите се щатове за съдия и липсата на успешно приключил конкурс за заемането на тези щатове за период от повече от пет години – едва през есента на 2022 г. бяха назначени петима нови съдии след успешно приключили конкурси.

По отношение на наказателните дела, през 2022 година в Окръжен съд – Велико Търново като първа инстанция са стояли за разглеждане 64 броя наказателни дела от общ характер (НОХД), 2 броя административно-наказателни дела (АНД) и 394 частни наказателни дела (ЧНД). Броят на наказателните дела от общ характер е намалял с 9 броя спрямо 2021 и 2020 година. Това се дължи на по-малкия брой останали за разглеждане от предходен период дела, както и на по-малкия брой новообразувани през 2022 г. спрямо предходните две години.

Общо 91% от всички стояли за разглеждане наказателни дела през годината са били решени в инструктивния тримесечен срок. Налице е сравнителна устойчивост в този показател, с разлика от един-два пункта за тригодишния период на отчитане.

Заключението на председателя Димитрова от направения анализ е, че съдиите от Великотърновския съдебен район през 2022 година са работили при натовареност около средната за страната, при по-голяма срочност, свършили са повече дела, спрямо разгледаните и са показали професионализъм и устойчивост на стреса и натиска на общественото мнение. Изрази увереност, че през следващата година ще се отчетат още по-добри резултати и ще се постигне още по-бързо правораздаване, предвид разрешения проблем с незаетите щатни бройки и ще се работи по-качествено и по-спокойно.