Минимум 211 възрастни и хора с увреждания ще получават здравни и социални услуги по проект "Грижа в дома в община Горна Оряховица". От местната администрация уточняват за "Фокус", че проектът е финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси".

Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 127 470,06 лв. 

Основната цел е да се осигури подкрепа в домашна среда на възрастни и хора с увреждания, зависими от грижа; да се разширят възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в а пандемични ситуации, както и да се насърчи интегриране в обществото на групите в неравностойно положение.

“Минимум 211 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания ще получават грижа в домашна среда. Но това не означава, че ако има и други, които се нуждаят от помощ и отговарят на критериите няма да бъдат обхванати и обгрижени", коментира Светла Панева, ръководител на дейностите.

Критериите за подбор на потребители са: да отговарят на целевата група по проекта и да бъдат оценени чрез формуляр за индивидуална оценка на потребностите с най-голям брой точки. “Списъците с потребители, които ще бъдат утвърдени, ще се подреждат в низходящ ред по получен брой точки. Така тези, които са по-зависими от чужда помощ, ще бъдат включвани по-напред в списъка", уточни ръководителят.

Потребителите ще бъдат обгрижвани от минимум 45 домашни помощници. Комбинираната почасова услуга, която ще се предоставя е съобразно потребностите им.

“Проектът дава възможност хората да получават медико-социално обслужване, информация за превенция и профилактика на здравето, психологическа подкрепа, консултации със специалисти в домашна среда, както и доставка на храна и продукти от първа необходимост и др. За тази цел, освен екипа, който ще управлява услугата, ще бъдат назначени още медицински персонал, психолози, сътрудници в социалната дейност, диетолози, работници за доставка и други", коментира Светла Панева.

Проектът е с продължителност 14 месеца, считано от 12 февруари 2023 до 12 април 2024 година.

В момента тече процедура по подбор. Заявления от потребители ще могат да се подават до 1 месец преди приключване на проекта.