210 участници от 10 държави се регистрираха предварително за маратона Галата – Варна на 7 август, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. 48 часа преди затваряне на онлайн платформата в стартовия лист имаше представители на Белгия, Холандия, Великобритания, Германия, Дания, Турция, Русия, Украйна, Сингапур и България. Това стана ясно по време на пресконференция, която се проведе в Юнашкия салон.

Регистрацията приключва в 17 ч на 4 август.

Сборният пункт - Рибарско пристанище "Карантината", отваря в 6,30 ч. на 7 август, а потвърждаването на регистрацията е до 9,00 ч. Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след подробен инструктаж.

Победителите в 82-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв.

Организатори на маратона са ВМС на Република България, община Варна и ПСК "Черно море“. Председател на Организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних.

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по:

I място – 1000 лв.;

ІІ място – 700 лв.;

ІІІ място – 500 лв.;

ІV място – 400 лв.;

V място – 300 лв.;

VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Награда ще има и от семейството на великана на българското маратонско плуване Добри Динев.

Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 12,00 ч.

"Маратонът Галата – Варна е невероятно предизвикателство! Моето участие се превърна в ритуал – тази година ще плувам за единайсти път. Идеята, че трябва да преплувам Галата – Варна, ме държи фокусиран през годината, като поддържам теглото си повече или по-малко под контрол. Намалявам захарите и живея здравословно. Отличен мотиватор е! Всеки има своя причина да преплува Галата – Варна, но това е най-старата варненска традиция и всеки, който може, трябва да преплува маратона поне веднъж. Пригответе се! Хванете вълната!", коментира по време на пресконференцията председателят на УС на клуба организатор ПСК "Черно море" – Филип Ромбаут.

Ден по-рано, на 6 август е 6-ото издание на плувния празник 1000 х 1000. Събитието, което няма състезателен характер, ще се проведе на Южния плаж (до ресторант "Мистър Баба") във Варна. Идеята за преплуването е на председателя на УС на плувния шампион на България ПСК "Черно море“ Филип Ромбаут.

Записването стартира на място в 8,30 ч и ще продължи до 10 ч.

В 10,15 ще бъде даден стартът.

В незабравимо преживяване за участниците обещава да превърне плувния празник 1000 х 1000 генералният спонсор на събитието – фондация Lucky Hunt. Тази година шоу акцентът, вплетен в програмата, ще бъде още по-атрактивен. Участници и зрители ще се потопят в магията на латино страстите, наслаждавайки се на шампионите от КСТ "Денс Моушън Варна" - Полина Кимова и Велизар Георгиев и техните млади възпитаници.

Веднага след преплуването на дистанцията световният шампион по майсторене на неустоими деликатеси от тесто, най-титулованият майстор на пици – Анатоли Колев, ще сюрпризира гостите с дегустация на пица Маргарита.

"Миналата година над 400 души участваха в 1000 х 1000, така че бавно, но сигурно всяко лято се приближаваме към целта – 1000 души да преплуват 1000 м навътре в морето. От тях 250 бяха деца под 12 г.! На 6 август носете своята усмивка и елате да се присъедините към нас. Заедно с Lucky Hunt Projects и много други компании това събитие ще бъде истински празник с много атрактивни награди за участниците!", обещава генераторът на идеята Филип Ромбаут. И акцентира, че фондация Lucky Hunt, чийто основател и главен двигател Светлана Хънт, вече години наред не се концентрира единствено върху бездомните животни, а се обръща и към децата.

"Когато вляза да плувам, виждам до мен и деца на 8 г., и хора на 70 г., които с удоволствие плуват в морето. Вярвам, че и тази година ще е така, а хубавите емоции са гарантирани", каза още Ромбаут.

Плувният празник 1000 х 1000 се организира с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица "Лазурен бряг 91“.

В края на програмата е най-атрактивният елемент - тегленето на томбола с номерата на всички участници, която ще раздаде десетки фантастични награди!

По време на пресконференцията началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, който е главен съдия на маратона по море, благодари на ВМС, Гранична полиция, Морска администрация, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и БЧК, че осигуряват безопасността на маратона.

"Маратонът е успешен, когато финишират толкова участници, колкото са стартирали", коментира кап. Кукуров.

Благодаря на всички, които участват в организацията на събитията – тя е многопластова и е изключително отговорен ангажимент! Пожелавам и тази година безпроблемно протичане на проявите и щастливи участници!, заяви главният съдия на маратона Вили Цеков.

Шефът на общинската дирекция "Спорт“ Кристиян Димитров бе категоричен, че съвместно – ВМС, ПСК "Черно море" и Община Варна, осигуряват перфектна организация на маратона Галата – Варна и плувния празник 1000 х 1000, който се превърна в пракрасна традиция.

Кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация, заяви, че по време на Плувен уикенд 2022 г. трафикът на кораби ще бъде затворен с оглед подсигуряване пълната безопасност на участниците.

Бояна Кирчева, рекламно лице на Плувен уикенд 2022, шампион на България по плуване с отбора на ПСК "Черно море" сподели, че е участвала и в маратона, и в 1000 х 1000 и ги нарече фантастична емоция.

"Това лято мотото на плувния уикенд е "Хвани вълната!". Приветствам всички подрастващи да се включат със семействата си в този невероятен празник, който предстои във Варна. Емоцията е незабравима!", допълни Бояна.

Надежда Парушева, дългогодишен организатор на маратона, изрази задоволството си, че и тази година организацията е безупречна. И благодари на Пристанище Варна, Фолтски арсенал и Пристанищна инфраструктура, че са се присъединили към събитията и подсигуряват много награди за участниците.

Десислава ВАСИЛЕВА