21 обществени поръчки в Столична община били незаконосъобразни, спират ги незабавно. Това обяви кметът на София Васил Терзиев по време на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус"

Проверката била за установяване законосъобразността на 24 обществени поръчки, които са на стойност на стойност 204 млн. лева. Сред тях се включвали инфраструктуни обекти, детски градини, ВиК, избор на надзор, обяви Терзиев.

"Проверката установи, че за 24-те проекта, които бяха дадени, 23 имаха проблема и 21 бяха установени като незаконосъобразни. Освен незаконосъобразни, другите установени проблеми са наличие на ограничителни изисквания, непълно обявление за обществена поръчка, незаконосъобразно изменение на документацията за участие, несъответствие в информацията в обявлението и останалите документи, промяна на условията на процедурата, забавяне в работата на оценителните комисии", заяви кметът. 

Терзиев каза, че ще бъдат спрени всички обществени поръчки с проблеми: "Веднага ще започнем работа по нови процедури, свързани с тях. Те касаят проекти, които са важни за града. За нас е изключително важно те да бъдат направени както трябва".

Заместник-кметът по финанси в Столична община заяви, че с встъпването си на поста констатирал липса на механизъм за осъществяване на контрол на законосъобразност, както и риск от злоупотреба с обществени поръчки. 

"Тези 24 поръчки са започнали през 2022 година, някои от тях през 2023-та", обяви Иван Василев. Той каза, че вече бившият кмет Йорданка Фандъкова трябва да отговори на въпроса имало ли е незаконосъобразност в част от тези обществени поръчки. 

От Столична община предприели действия за изготвяне на методика за определяне на прогнозната стойност чрез извършване на пазарно проучване и консултации. Заместник-кметът по финанси заяви, че за в бъдеще е много важно повече фирми да участват в конкурсите за обществените поръчки, като по думите му това щяло да повиши качеството на изпълнение на проектите.