21 са подадените проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за енергийна ефективност на жилищни сгради в Свищов. Това съобщават за "Фокус“ от Общината, като подчертават, че продължават да са сред първенците по входирани проекти.

"Ние продължаваме да откликваме и да осигуряваме съдействие на всички граждани, които заявят желание за регистрация на сдружение на собствениците, както и на вече регистрирани сдружения с цел кандидатстване по процедурата. Правим срещи, в които даваме указания и методическа помощ за решенията, които трябва да се вземат при провеждане на общите събрания на собствениците. Съдействаме за окомплектоване и подготовка на необходимата документация, както и при самото подаване на предложенията“, допълват от местната администрация.

Кандидатстването за финансова помощ по настоящата процедура се осъществява въз основа на подписано партньорско споразумение между Общината и съответното сдружение на собствениците. Предложенията се подават през общината партньор към дирекция ,,Жилищна политика" на МРРБ и се оценяват в съответствие с критериите, описани в насоките за кандидатстване.

"Фокус“ припомня, че програмата по първия етап, осигуряващ 100% безвъзмездно финансиране от допустимите разходи е отворена до края на май 2023 и поради това гражданите трябва да са активни и да се възползват максимално от предоставената възможност за обновяване на многофамилните жилищни сгради, в които живеят.