208 000 бюлетини за общо 203 542-ма избиратели от Русенско поиска областният управител Анатоли Станев от Централната избирателна комисия /ЦИК/ за предстоящите на 2-и октомври предсрочни избори.

Бройката на гласоподавателите и бюлетините е съгласувана с Районната избирателна комисия /РИК/ и бе предоставена на Областната администрация в Русе от кметовете на осемте общини. Посочените цифри обаче не кореспондират с актуалната демографска ситуация, тъй като данните за подготовката на изборите се базирани на информация от ГРАО, а не от НСИ. Освен това данните от миналогодишното преброяване ще бъдат публикувани ден след изборите. Това обаче не бива да притеснява никого, тъй като няма как да се допусне какъвто и да е вид измама. Припомняме, че всеки избирател може да гласува само по веднъж в конкретна избирателна секция и то след предоставяне на лична карта.

Бюлетините се очаква да бъдат доставени края на септември в Областната администрация в крайдунавския град при засилени мерки за сигурност. В ход е организацията за тяхното транспортиране, както същевременно се подготвя и подробен план за разпределението им в най-кратки срокове сред населените места в региона. "Предприемат се всички мерки за осигуряване на безпроблемното протичане на предсрочните парламентарни избори. Жителите на областта трябва да са сигурни в честността на вота“, заяви Станев. Той е категоричен, че по никакъв начин няма да бъдат допуснати манипулации, които да застрашат сигурността и прозрачността на изборите. Затова областният управител е в контакт и с всички институции на местно и национално ниво, имащи отношение към тяхното провеждане.

"Аз и екипът ми сме наясно, че това е много важна задача и нейното правилно изпълнение ще бъде първата стъпка към едно евентуално стабилно правителство, което ще бъде изправено пред редица задачи, касаещи по-доброто ни утре. Благодаря за отличната координация на всички институции, както и на Районната избирателна комисия“, допълва още Станев.

Съгласно Изборния кодекс в секциите за гласуване с бюлетина за машинно гласуване броят на отпечатаните бюлетини е равен на броя на избирателите, а в секциите за гласуване с хартиени бюлетини, броят на отпечатаните бюлетини е равен на броя на избирателите за съответния вид избор в секциите увеличен с 10 на сто. Общият брой на избирателите в Деветнадесети район – Русенски в секциите с повече от 300 избиратели е 198 183, а на тези с по-малко от 300 е 5359. Колкото до секциите, които ще бъдат разкрити в областта, се очаква техният брой да е 327, като в близо 90% от тях или в общо 290 ще може да се гласува машинно. Секциите с под 300 избиратели, т.е. тези, където ще се упражнява вот на хартиена бюлетина са 37. Тепърва предстои определянето на подвижните секции, както и на тези в социални институции и болници, което ще доведе до увеличаване на общия брой на секциите.

Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите - само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции, както и в тези за избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини. Самите машини се очаква да бъдат докарани в Русе в събота.