Днес преди обед в Русе се очаква да пристигнат 203 800 бюлетини за предстоящите на 2-и октомври предсрочни избори за народни представители, съобщиха от Областна администрация. Те ще бъдат доставени при засилени мерки за сигурност и посрещнати на място от представители на ръководството на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/. Веднага след разтоварването бюлетините и изборните книжа ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе, като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона във възможни най-кратки срокове.

Изборите тази неделя ще се проведат отново изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. В избирателните секции в страната и в чужбина, в които на предходните избори на 14-и ноември 2021 година са гласували над 349 души, ще има и втора машина за гласуване. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. В подвижните секции ще се гласува с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват вота на 100% във всички секции. Припомняме, че по последни данни на РИК избирателите в региона са 203 542.

Към момента разкритите постоянни секции в областта са 327, като тези от тях, където избирателите са над 300, са 290. Именно в тях ще се гласува с електронно устройство. В 20 от 290-те секции ще бъдат разположени по две машини. 19 от тях са в Русе, а една е в Новград, община Ценово. Това означава, че ден преди изборите – на 1-и октомври в Русе се очаква да пристигнат 310 машини. Припомняме, че на предходните избори техният брой бе 340, а секциите с по две машини в областта бяха 48. Същевременно са разкрити и шест подвижни секции за хора с увреждания. По една такава секция ще има в Бяла и Ценово, а по две в Русе и Ветово.

Всички материали ще бъдат разпределени по секциите в събота. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

Очаквайте допълнителна информация относно часа на пристигане на бюлетините през утрешния ден в Русе.