200 лева е глобата за нерегистрирано куче в община Бобов дол. Администрацията вече е предупредила жителите на общинския център и на малките населени места, че до края на месец март домашните кучета подлежат на задължителна регистрация, предаде репортер на "Фокус". Таксата за това е 10 лева.

Самата регистрация става в деловодството на общината, след подаване на заявление и представена квитанция за платената такса за куче.

Собствениците на нерегистрирани четириноги ще бъдат санкционирани съгласно действащата наредба за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета. 200 лева е глобата за физически лица, а за юридическите лица санкцията е в размер от 200 до 400 лева. При повторно нарушение в нормативния акт е предвидена и по-висока глоба – 500 лева.

Освободени от заплащане на такса, но не и от задължение за регистрация, са собственици на кучета, които са с увреждания. Без такса са и служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка кучетата на БЧК, кастрираните кучета, както и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

Венцеслав ИЛЧЕВ