Държавният план-прием във Великотърновска област за следващата учебна 2023/2024 година прие Комисията по заетост към областния съвет за регионално развитие. Това се случи на заседание в Областна администрация, предаде кореспондент на "Фокус“.

Документът бе одобрен с една корекция, а предложението за това направи кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев. Той настоя да бъде запазена паралелката за хлебарите и сладкарите в СУ "Св. Климент Охридски“ в общинския център и пое ангажимент кметството да я дофинансира като привлече в нея поне още двама ученика. Началникът на РУО във Велико Търново инж. Розалия Личева коментира, че условията са приемливи и така решението бе взето.

Тя представи и основните акценти на държавния план-прием за следващата учебна година в региона. Приемът в VIII клас ще се осъществи в 38 учебни заведения в региона. Завършващите VII клас ученици са 1 828 и ще се конкурират за място в 77 паралелки. От тях професионалните са 52, а профилираните – 25. В пет паралелки ще има дуална форма на обучение по осем специалности. Изцяло новите професии в областта ще са: сътрудник социални дейности в СУ "Владимир Комаров“ във Велико Търново; програмист на роботи в ПГ по електротехника и електроника в Горна Оряховица; техник по транспортна техника в ПТГ "Васил Левски“ също в Горна Оряховица. Тези специалности са съобразени с нуждите на работодателите, които са партньори на училищата в съответните общини.

Освен това ще има 20 паралелки с дефицитни и защитени специалности за следващата учебна година.

В срещата, която бе открита от губернатора инж. Георги Гугучков, участваха представители на общините, бюрата по труда, регионалната занаятчийска камара, обществения съвет за хората с увреждания, работодателски организации, Дирекция "Инспекция по труда“ и други институции.