20 досъдебни производства са образувани в рамките на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с разпространението и притежанието на наркотици във Варна. Това съобщи на брифинг говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той допълни, че три от досъдебните производства са под надзора на Окръжната, а 17 са към Районна прокуратура.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Атанас Михов допълни, че при полицейска операция са иззети 150 стръка с растения от типа на конопа и 14 килограма суха тревиста маса, готова за продажба.

Михов уточни, че в хода на операцията са проверени осем адреса, като четири от тях са претърсени. На два от адресите са открити помещения за отглеждане на марихуана, който са били снабдени със специална апаратура. Всички проверени адреси са на територията на Варна.

По време на операцията е задържан един човек за наркоразпространение, като в обитаваното от него жилище са открити и иззети електронни везни, лични документи, три пистолета, боеприпаси, пари и множество вещи с неизяснен произход, за които полицията има данни, че са предмет на престъпление. Задържаният не е криминално проявен, каза началникът на район "Североизточен“ на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Деян Горанов. 

Операцията продължава и в момента с проверки за разпространение на наркотични вещества около училищата, по питейни заведения, както и засилени проверки по пътищата, каза в заклчение комисар Михов.

Десислава ВАСИЛЕВА