Ръководството на Общинското предприятие (ОП) "Градски транспорт" в Добрич обяви резултатите от проведена обществена поръчка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Обществената поръчка е за доставка на автобуси.

20 чисто нови дизелови автобуси ще бъдат пуснати в експлоатация за градския транспорт в Добрич. Очаква се това да се случи в края на януари следващата година, съобщи Катя Петкова, ръководител на общинското предприятие. Возилата са 8-метрови с 60 места общо, 21 седящи.

Автобусите са с две врати, с обособени две зони на климатизация - за шофьор и за пасажери, има системи за леко накланяне при качване на трудноподвижни пътници и за цялостно снижаване, благодарение на въздушните възглавници. Бутон отвън до втората врата за пътници може да подаде сигнал на шофьора при необходимост за ползване на рампа за детски и инвалидни колички. Такъв бутон има и вътре в автобуса в обособено за тях място. С него се подава сигнал за пускане на рампата при слизане. Автобусът разполага с LED осветление, WI-FI и USB портове. За Добрич очакванията са за добър разход на гориво.

Мястото на шофьора е с напълно дигитализирано табло и още едно допълнително с 10-инчов тъчскрийн за различни функции, като външни камери за наблюдение, климатик, налягане на гумите, диагностика, трип компютър и др. Интериорът е с достатъчно пространство. 

Автобусите предлагат комфорт като превозните средства от градския транспорт на модерните европейски градове. Возилата са производство на турската фирма "Карсан", съвместна разработка с BMW. От тази година други 4 електробуса (6-метрови) на тази фирма вече са пуснати в експлоатация за Добрич и обслужват линии от градския транспорт. Автобуси на "Карсан" има и в други български градове, като Мон news pic 2
©
тана, Бургас, Съединение и др. Това съобщи Николай Недялков, управител на фирмата, официален представител за България. 

Днес пред представители на Община Добрич и на медии бяха представени два автобуса на "Карсан", но електрическа версия. Единият вид, дизелов, ще оперира за градския транспорт в Добрич. Производителят на автобуси е единственият в Европа, който има пълната серия автобуси - от 6-метрови до 18-метрови. Цялата серия е електрическа, с най-голям пробег в реални условия и с над 10% пазарен дял, допълни Николай Недялков. Фирмата е абсолютен лидер по доставки в Европа за 8-метровия тип автобуси. 

Дизеловите автобуси за Добрич ще бъдат в син цвят, а цената им е една трета от тази на електрическите. В цифри, единичната цена за автобус за добруджанския град е 249 368 лв. без ДДС, а цялата сделка е на стойност 5 984 832 лв. с ДДС.

Жулиета НИКОЛОВА