Масови проверки за незаконна дървесина са извършили екипите на Агенцията по горите и регионалните й дирекции през последните дни на месец август, съобщиха от Агенцията.

Основният акцент на инспекциите е снабдяването с дърва за огрев на населението и съхранението на незаконна дървесина. Регионалните дирекции по горите, съвместно с органите на МВР са извършили повече от 2600 проверки за изминалия месец като при съвместните акции са задържани 440 куб. м. обла и фасонирана дървесина. Съставени са 134 акта по Закона за горите.

В районите с висока концентрация на нарушения присъствието на контролните органи в лицето на горските инспектори от регионалните дирекции по горите е непрекъснато като цели както установяване на нарушения, така също и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев.

Освен извършването на съвместни проверки на институциите, екипите на РДГ са на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да купуват само маркирани и придружени с превозен билет дърва за огрев.