С 45 нови живописни творби на 19 кърджалийски художници на тема "Пролетна магия" в Керимовата къща бе открита традиционна пролетна изложба. Организатори са Дружеството на художниците, Арт галерия "Дар" и община Кърджали.

Сред официалните лица на културното събитие, което събра десетки творци и любители на изобразителното изкуство, бяха областният управител Никола Чанев и заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Определено направи на всички добро впечатление и присъствието на много деца, дошли да се докоснат до пролетната магия, която се излъчваше от подредените в изложбата картини.

"Това е един добър творчески старта за тази година. Освен традиционните, познати на публиката автори от Дружеството на художниците, представяме и млади автори, които участват с творбите си в изложбата като Лидия Владимирова, Димитрина Гайдаджиева, Анджела Мофен /ирландка, която живее в Момчилград/, Карин Джоунс /от Великобритания – живее във Фотиново/, а със своя творба дебютира Гавраил Гавраилов. Нека тази изложба ви носи много пролетно настроение и вдъхновение за ново начало и надежда“. С тези думи уредникът в Арт галерия "Дар“ откри пролетната изложба.

Приветствие от свое и от името на кмета Ерол Мюмюн поднесе заместник-кметът Веселина Тихомирова. "Поздравявам всички, че въпреки трудните дни през годините, успяхте да ни изненадате с нещо толкова добро, каквото е тази пролетна изложба. Пролетта ни носи надежда за нещо ново, което ни предстои. Пожелавам успех на изложбата, успешна творческа година на всички и пролетно настроение през цялата година“, каза Веселина Тихомирова.

Участниците в изложбата и публиката бяха поздравени и от областният управител Никола Чанев. "Старая се да присъствам на всички изложби на Дружеството на художниците в Кърджали и това, което виждам, изпълва душата ми. Но най-много ме радват децата, дошли да се докоснат до изкуството на художниците. Дано успеем да възпитаме в тях тази любов към изкуството.“, каза Никола Чанев.

Той поздрави общината и общинското ръководство за усилията, които полага за възстановяване на картинната галерия. И апелира към кмета Ерол Мюмюн да се направи всичко възможно да се осигурят средства за основен ремонт и на Керимовата къща, която се нуждае спешно от такъв. "Керимовата къща е един уникален за нашия град обект. Вярвам, че средства ще се намерят. Сигурен съм, че община Кърджали ще инвестира както сега, така и занапред, в културата.

По-късно кметът Ерол Мюмюн коментира, че развитието на културата, запазването и съхраняването на културното наследство са сред неговите и на общинското ръководство приоритети. Той е запознат с проблема за недоброто състояние на Керимовата къща, която е архитектурен паметник на културата от местно значение, и заяви, че се търсят начини за осигуряване на средства за основния й ремонт.