Броят на издадените разрешителни за строеж в рамките на година е скочил с близо 20%. Това показват данните на Националната статистика. 

Като студент Венета Стоева живее под наем срещу 550 лв. месечно, но обмисля в бъдеще да купи собствен дом: 

"Може би нямам предпочитание за квартал, може би за апартамент да е поне тристаен“, казва тя пред bTV.

Кредитните консултанти отчитат, че част от пазара на имоти в столицата е движен от родителите на студенти.

"Когато студент се появи в София от малко населено място да бързат да му купят жилище в София, почти всеки ден имаме такива консултации“, каза Тихомир Тошев, Асоциация на кредитните консултанти.

Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София, а след това се нареждат Пловдив, Варна, Бургас, и Кърджали. За година цените са нараснали между 8 и 10 на сто, посочват кредитните консултанти. И въпреки че за някои домакинствата имотите остават недостъпни, търсенето превишава предлагането:

"Всички искат да живеят в големия град и този приток който към София е най-силен, продължава да движи пазара на имоти“, обясни Тошев.

Според икономист за интересът към имотите има и други причини.

"Ниските лихви по ипотечните кредити и на второ място културата на българския спестител, който обича да влага своите средства - това са апартаментите, недвижимите имоти“ заяви Стоян Панчев.

Експертите предупреждават инвестиращите в имоти да са внимателни, ако очакват парите да им потрябват до година, две - защото при препродажбата може да не получат чаканата печалба.