188 млн. м3 е нивото на язовир "Жребчево“,  това са около 47% от общия му обем. Пониженото ниво на водата се дължи предимно на липсата на сняг през зимния период и на дъждове в останалите месеци или падането на незначителни количества такива. Състоянието на яз. "Жребчево“ спрямо други язовири в страната, обаче е доста добро. Това съобщи инж. Пламен Иванов – управител на "Напоителни системи“ ЕАД -клон Средна Тунджа.

По думите му, за над 55 годишната си експлоатация съоръжението е имало и доста по-ниски нива. "Последно беше се понижило нивото през 2020 година до 84млн.м3, очакваме, ако продължава засушаването и след края на поливен сезон 2024 г.да достигнем до тези нива. Когато поех отново дружеството в края на месец юли 2023 год. имаше 235 млн.м3 вода и в края на поливния сезон 172 млн.м3 като през всички месеци извън поливен сезон се изпуска и вода по 4 млн.м3 за екология по река Тунджа“, поясни още инж. Иванов.

Според него, намалелия обем на яз. "Жребчево“ няма да се отрази негативно върху предстоящите поливни дейности. Язовирът е многогодишен изравнител и като такъв е предвиден да обезпечи няколко поредни сушави години, след които пак ще се напълни. "Тепърва предстои да започнем да изпускаме вода за напоителния сезон и ще са ни необходими не по-малко от 100млн.м3“, уточни ръководителят на "Напоителни системи“ ЕАД – клон Средна Тунджа.