За 26-ти път Банско ще бъде столица на джаз музиката от 5 до 12 август 2023 г. Участие в Банско джаз фестивал ще вземат участници от 16 държави, 188 изпълнители в над 30 концерта на дневна и вечерна сцена. Джаз академия за млади музиканти, джаз-точки на различни места в града, нощни джем сешъни и много интересни съпътстващи събития – изложби, лектории и игри, подготвят съорганизаторите на фестивала, предаде репортер на "Фокус“.

На пресконференцията, организирана от Община Банско и Асоциация "Фестивалите в България", кметът Иван Кадев заяви готовността на Банско за поредното издание на фестивала.

"Община Банско винаги е център на събитията и всички ние сме носители на новото, вярваме на максимата - приемственост и развитие, вплитаме традициите в новото време в различни формати. През изминалата година летният сезон в Банско привлече много гости, развитието на фестивалният и събитиен туризъм, даде добри резултати. За месеците от юни до септември официалната статистика сочи, че Банско е посетено от над 110 000 туристи и са реализирани над 370 000 нощувки, което е ръст спрямо предходни години. Това е отговорност и ние с готовност я поемаме с грижа за гостите и за жителите на Банско“, подчерта кметът Иван Кадев.

Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация "Фестивалите в България" представи програмата на Банско джаз фестивал 2023, в която ще има интересни музикални проекти и хедлайнери от световна величина. Началото на фестивала ще бъде нестандартно със "Среща в приказка(та)" – концерт на щрайх-секцията на Симфоничния оркестър на БНР, а на финала ще свири световноизвестният пианист и композитор Алфредо Родригес.

Дебют на музикална сцена в България и Банско ще имат изпълнители от Словения и Косово. Значението на музикалното събитие бе потвърдено от личното присъствие на посланиците на двете държави в България – Н.Пр. Наташа Бергел и Н.Пр. Делфин Плана, които в своите изказвания се ангажираха да подкрепят Джаз фестивала.

Проф. Любомир Денев представи участниците и целите на Джаз академията, в която тази година са избрани седем проекта на млади български музиканти, а Илияна Щерева оповести новата идея на организаторите на фестивала – да бъде открита постоянна експозиция "Джазът в България" в НЧ"Никола Вапцаров 1894" и апелира всички да се включат за осъществяването на проекта.

Кметът Иван Кадев представи акцентите в условно наречения Летен културен и спортен календар на Община Банско. Условността е в определението "летен", тъй като събитията започват от м.май и продължават до края на м.ноември. Следвайки създадената вече традиция, в календара има утвърдени през годините фестивали, концерти и състезания, но жителите и гостите на Банско ще бъдат приятно изненадани и с нови събития.