180 сгради в старата част на Велико Търново, които са недвижими културни ценности, чакат ремонт. Към собствениците им вече са изпратени и предписания, предаде кореспондент на "Фокус“. Това става ясно от доклад, изготвен от Община Велико Търново. От местната администрация припомнят, че през 2017 година в града стартира кампания, в която се реставрираха фасадите и покривите на къщи, които са културни паметници.

"Трябва да се подчертае, че тук става въпрос за ремонти, които са по-леки, тоест - тези сгради са в състояние, което не е опасно, а целостта им не е застрашена. Заповедите и предписанията за принудителни ремонтни дейности са малко над 20.  Наличието на самосрутващи се необитаеми сгради се дължи предимно на незаинтересованост от страна на собствениците им и на многото наследници, които са издирени“, допълват от Общината.  

Общо обектите - недвижимите културни ценности на територията на Историческо селище - Велико Търново са 641. Жилищните и жилищно-търговските сгради, т.е. къщите, културни ценности, са 562 броя, а от тях 79 броя са обекти или къщи с обществени функции. От общо 562 къщи - жилищни и жилищно-търговски сгради, които са културни ценности, съответно 548 броя са частна собственост на физически и юридически лица. Собственост на Общината са три жилищни къщи. За изминалата 2022 годна е самосрутена една сграда с административен адрес ул. "Поборническа". Тя не притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност. След подадени сигнали местната администрация е извършила аварийно премахване на части от втория етаж на сградата, за да предотврати последващи проблеми.

Луиза ТРАНЧЕВА