180 000 лв. приходи от продадени билети отчита за първите седем месеца на 2022 година Музикално-драматичният театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. 64 представления са изиграли артистите до края на юли, а общият брой на зрителите, които са ги посетили, възлиза на 12 000 души. Това показва, че публиката се завръща в театралните салони с нов интерес и с ново усещане за стойността на изкуството, коментира директорът на МДТ Васил Вълчев. Полагаме усилия да върнем и дори да надхвърлим приходите от продажба на билети от преди периода на пандемията, допълва той.

Девет са премиерните заглавия в юбилейния сезон на великотърновския театър. На 14 юли с пищен концерт-спектакъл, в който умело бяха вплетени откъси от знакови заглавия от театралния афиш, екипът на МДТ "Константин Кисимов“ отпразнува 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

Общо три концерта са реализирани от началото на годината. В навечерието на празника на Велико Търново бе премиерата на концерта «Отражения» с участието на Орлин Горанов. Вторият успешен съвместен проект е «Мюзикъл и рок» с музикантите от рок група Б.Т.Р.

С него великотърновският театър успя да напълни залите в пет града, а до 20 септември ще гостува в още пет. Истински подарък за почитателите на музиката бе и концертът «Гласове и мандолини». Той е съвместна продукция на оркестъра и хора на театъра с музикантите от Мандолинен квинтет "София“.

Четири са премиерните спектакъли през този сезон. Първото ново заглавие за годината е "Не сме от тях“ по Чудомир, като премиерата бе през февруари. През март премиерно пред публика беше представен спектакълът «Хъшове" по мотиви от повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов. Оперетата на Имре Калман «Графиня Марица» и театрално-музикалният спектакъл «Амадеус» са другите две нови заглавия в афиша на театъра. На голям интерес от публиката се радва и премиерният детски мюзикъл "Мечо Пух“ на Александър Йосифов.

Още пет заглавия са играли великотърновските артисти на своя сцена и в турне. Сред тях са камерният спектакъл «На изток от рая» по едноименния роман на Джон Стайнбек, мюзикълите "Зех тъ, Радке! Зех тъ!“, "Службогонци“ и «Вражалец», както и детските мюзикъли «Патиланци» и «Четиримата близнаци».

На сцени в общо 18 български града е гостувал от началото на 2022 г. екипът на великотърновския театър, като в някои от тях артистите са играли по 2, 3, дори 4 пъти. На софийска сцена например МДТ се е представял пет пъти все с различни спектакли – «На изток от рая», «Графиня Марица», «Хъшове», «Амадеус» и «Вражалец».

Най-продаван е концертът «Отражения» с участието на Орлин Горанов. С него до края на юли театърът е излизал общо 10 пъти пред публика, а до октомври предстоят още 14 концерта в различни градове в страната. От заглавията на драмата най-игран е спектакълът «Не сме от тях» по разказите на Чудомир. Общо 12 са изиграните представления на мюзикъла «Мечо Пухо», който оглавява класацията за най-продавано детско заглавие.