Полицията в Сливен е санкционирала 18 нарушители с велосипеди и индивидуални електрически превозни средства в района на главната улица в града. От края на месец март, по разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков, по централната пешеходна зона на град Сливен се осъществява контрол по спазване на знаците, забраняващи движението на двуколесни превозни средства.

Контролът се осъществява съвместно от екипи на Териториална полиция и група "Патрулно-постова дейност“ към РУ-Сливен, съвместно с Общинска охрана. Патрулира се в различни часови диапазони от понеделник до петък.

През изминалата седмица са санкционирани 18 нарушители- 8 с велосипеди и 10 с ел. тротинетки.

Във вторник около 20,30 часа са забелязани четири деца под 14-годинишна възраст, които са се движили в група с велосипеди и ел. тротинетки и са преминавали в опасна близост до пешеходците. Децата са спрени, родителите са извикани на място и са им съставени актове. РУ-Сливен напомня, че съгласно Закона за закрила на детето чл.8, ал.3 "Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст. Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им. Родителите трябва да знаят, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Патрулните екипи на РУ-Сливен и сектор "Пътна полиция“ следят за нарушения от водачи на двуколесни превозни средства по кръстовищата и натоварените пътни участъци в град Сливен.

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – "Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за движение по пътищата.