С 18% повече са посетителите на Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца през 2022 година, отчете директорът Силвия Павлова, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Общият им брой е 250 799, като 81 321 са от реални читатели в залите на библиотеката и 169 478 виртуални от потребители, които са се възползвали от електронните информационни ресурси. Раздадени са 124 325 библиотечни документа, при  117 523 през 2021 г. Регистрираните нови читатели пък са общо 4 987.

"Завръщането на любими събития за насърчаване на четенето и нови услуги белязаха 2022 година в Регионална библиотека "Христо Ботев“ – Враца. След двегодишно прекъсване и хибриден режим, успешно бяха реализирани едни от най-мащабните ни кампании и събития. Залите на библиотеката посрещнаха малки и големи читатели в инициативите: "Нощ на книгите за Хари Потър“, "Нощ в библиотеката“, "Есенни игри“, Четвърти литературен фестивал "Враца – книжен град“, Деветнадесета регионална краеведска конференция, Коледна работилница. Наред с тези мащабни събития, организирахме и редица изложби: "Усмивки и цветя" на Пламена Гешковска, "Глаголицата – създаване, символика и смисъл, съвместна изложба на отдел "Изкуство" и Марина Маринчева – дизайнер,, "Коледна приказка" от Феня Каранейчева и други", обобщи Павлова.

През годината са представени и много автори като Анета Дилова, Юлияна Антова - Мурата, Ивана Захариева, Юлияна Дончева, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Доника Ризова, Невена Басарова, Добромир Банев, Маргарита Петкова и др. През отчетения период са организирани общо 322 инициативи.

В края на 2022 г. фондът на библиотеката наброява 271 266 библиотечни документа на стойност 640 997 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. Библиотеката участва в конкурсна сесия, обявена от Министерство на културата, по програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", която спечели. Новите постъпления са 2 886 на стойност 37 973  лв.

Издаден е сборникът "Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България" от поредицата "Наследство" на Регионална библиотека. Той съдържа материали от Осемнадесетата регионална краеведска конференция, организирана от РБ "Христо Ботев“ и Регионално управление на образованието – Враца, проведена онлайн на 28 октомври 2021 г. 36 разработки разкриват хранителния код на Северозапада – история, култура и традиции. Сборникът е с тираж от 250 броя и ще бъде разпространен в обществените библиотеки на територията на област Враца.

През 2023 г. врачанската библиотека ще продължи работата по проектите "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" и "Виртуална библиотека". Предвижда се да бъде представена и новата услуга "Запази библиобус“ чрез сайта на библиотеката. Планирано е провеждането на пети литературен фестивал "Враца-книжен град", Двадесета краеведска конференция "Миналото на родния край – послание към бъдещето" съвместно с РУО на МОН – Враца, продължаване и надграждане на програмите за деца и тийнейджъри. Предвижда се редизайн на отдел "Заемна за дома", обновяване на официалния сайт на библиотеката и създаване на библиотечен магазин за аксесоари.

На представянето на отчета присъстваха представители на Общински съвет - Враца, Община Враца, и Областна администрация - Враца.