Осемнадесет нови български песни бяха селектирани за финала на десетото издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри“, Варна 2022. Това е най-престижния в днешно време роден форум за детска музика и единственият в страната международен конкурс за нови детски песни от професионални автори. Доказани имена в музика за най-малките като: Хайхашод Агасян , Сетослав Лобошки, Пепи Писарски, Александър Савелиев и др.ще се състезават да спечелят с песенното си творчество аплодисментите на децата, заедно с дебютиращи имена в жанра.

След едногодишна пауза, поради ковит-ситуацията конкурсната част ще бъде отново "на живо" и ще се проведе в концертните зали на Военноморския клуб и Радио Варна на 22 и 23 октомври 2022 г.. Композициите ще бъдат представени от деца на възраст от 6 до 14 години, като с тях ще пеят и децата от популярното детско шлагерно студио ДА от Варна.Сред селектираните песни за участие в конкурснта надпрревара са и на чужди автори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и др.

В момента продължава селекцията и в конкурса за изпълнител, който е от съпътстващата програма на феста.

Х Европейскиконкурс за детска песен "Златни искри“ се организира от Фондация "Откритие“. Една от основните му мисии е да насърчава творчеството в областта на детската песен. През годините в конкурса са представени песни за деца на автори от повече от 20 европейски страни. Някои от малките изпълнители, които са гостували във Варна, са лауреати на детската "Евровизия“. Конкурсът е под егидата на WAFA (Световна асамблея на артистите и фестивалите). Осъществява се

с подкрепа на Министерството на културата, БНР, Радио Варна, частично Община Варна чрез фонд "Култура" , Военноморски клуб-Варна, г-н Григор Григоров и винарска изба"Варна".