18 танцови формации от цялата страна взеха участие във Фолклорен танцов фестивал "Девин Денс Фест“.

VIII-то издание официално бе открито днес с изпълнението на родопската песен “Излел е Дельо хайдутин" от страна на прекрасната София на Площад “Игор Юруков" в Девин. Всички гости и любители на танцовите изкуства бяха приветствани от кмета на Община Девин Здравко Иванов,  като преди това всички състави дефилираха по централната градска част.

В първия кръг, всяка група представи по две български хора, последователно като с  едното представиха региона, от който са участниците. Във втория кръг, групите  играха заедно популярни хора от различни региони, но всяка в своя кръг.

Фестивалът няма състезателен характер и  всички групи  получиха грамоти от кмета на Община Девин Здравко Иванов.

В рамките на фестивалния ден ще се проведе открит урок, на който участниците ще имат възможността да научат нови хора, с които да обогатят репертоара си. Той е в Зала “Европа" на СПА хотел “Орфей" и ще бъде ръководен от Георги Гаров  - доцент по Хореография, към катедра "Хореография", Факултет по изкуствата към ЮЗУ " Неофит Рилски".

След приключване на фестивалната програма ще има организирана гала вечеря в ресторанта на Спа хотел "Орфей“. 

В петък вечер се проведе и хоротека на открито и със специалното участие на солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова и д-р Милко Бошнаков – преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски“.

Организатори на Фолклорен танцов фестивал "Девин Денс Фест“  са Община Девин и "Девин Денс Клуб“. 

Водещ на събитието бе Веселина Бабаджанкова.