Докато в залите на Старозагорската опера, Регионална библиотека "Захарий Княжески“ и Културен център "Стара Загора“ се прожектират филми от програмата на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа“, в Зала 3 на хотел "Верея“ група деца трескаво рисува анимационен филм, предаде репортер на "Фокус". Той трябва да бъде завършен за пет дни - до 31 май, когато е финалният ден на кинофестивала и да направи премиерната си прожекция по време на церемонията от 18.00 часа в залата на Операта.

В групата са се събрали 18 деца, които работят под ръководството на проф. Радостина Нейкова, преподавател във ВИТИЗ по "Анимационна режисура“ и докторантът Йоана Атанасова. Част от тях са от една от школите по рисуване в Стара Загора, но има и такива, които са се записали допълнително. Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13. Тяхната задача е да нарисуват… абстрактен филм.

"Правим уъркшоп по абстрактна анимация, който е част от международен проект, в който водещата страна е Испания“, обясни проф. Нейкова. Във филмчето, което ще бъде с продължителност 3-4 минути, няма да има история. Задачата е децата да създадат филм само с цвят и форма. Според проф. Нейкова, макар и твърде малки, децата осъзнават какво е това абстракция.

Всеки ден малките аниматори изпълняват различна задача. "Първият ден, например, трябваше да създадат чиста форма с различни цветове – с кръг, квадрат и триъгълник. Втората им задача днес е да създадат цикъл с 12 фрейма, който се повтаря. Третата им задача ще бъде да създадат метаморфоза – права линия да се превърне в името им чрез 12 картинки“, разказа проф. Нейкова.

Със заниманията си в уъркшопа на "Златната липа“ децата осъзнават колко сложно е анимационното изкуство, което всеки ден гледат за забавление на телевизионния екран. Те работят с огромен ентусиазъм, като използват рисувана и изрезкова анимация.

След като произведението им направи своята премиера на финала на "Златната липа“, техният кратък филм ще обиколи и фестивалите за анимация във Варна, в полския град Вроцлав, в Португалия и много други места по света.

Рени АТАНАСОВА