Големият християнски празни Богоявление, известен сред народа като Йордановден, ще бъде подобаващо отбелязан във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Кулминацията на събитията ще е традиционният ритуал по изваждане на Богоявленския кръст, поясняват от Общината.

По традиция програмата ще започне със Света литургия в катедралата "Рождество на Св. Богородица“, която ще започне в 8:00 часа на 6 януари. Веднага след нея в храма ще има и тържествен богоявленски водосвет. В 10:30 часа от катедралата към площад "Цар Асен I" ще тръгне литийно шествие. Пред крепостта Царевец ще бъдат благословени знамената на НВУ "Васил Левски", институции, организации и други. Точно в 11:00 часа шествието ще продължи към кв. "Асенов", за да достигне до Владишкия мост. Там ще се състои ритуалът по хвърляне news pic 2
© Община Велико Търново
на Богоявленския кръст в Янтра и изваждането му от водите на реката.

В същия ден с военна церемония ще бъде почетена и 175-годишнината от рождението на големия български революционер и поет Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 година. В 9:30 часа пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново с почетен караул ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на бележития герой.