1 719 е броят на официално безработните лица за ДБ – Кюстендил, съобщиха за Агенция "Фокус“ от Дирекция "Бюро по труда“ – Кюстендил. Дирекцията обслужва три от деветте общини в областта – Кюстендил, Невестино и Трекляно. За община Кюстендил броят на регистрираните безработни е 1 674, с равнище на безработица – 6.5 %. В община Невестино има 31 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 5.0 %, а в община Трекляно са 14 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 7,8 %.

Продължава тенденцията към намаляване и задържане на броя на регистрираните безработни лица. За ДБТ Кюстендил общият брой се увеличава с 6 регистрирани безработни лица спрямо предходния месец.

Според структурата на регистрираните безработни лица по образование, 36,65 % са със средно образование, 33,97 % са с начално образование, 19,02 % са с основно образование, а 10,36 % са с висше образование.

От общия брой регистрирани безработни лица, 526 са регистрираните продължително безработни лица. Това са хора с регистрация в бюрото по труда над 1 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ