Три наказателни постановления за 17 000 лева са издали само през август експертите от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. Милка Асенова, която отговаря за "Връзки с обществеността“ в институцията уточни за Агенция "Фокус“, че в предходния месец нейните колеги са извършили общо 97 проверки в Търновска и Габровска области. 38 от тях са били извънредни. Издадени са 13 предписания. Освен това през периода са съставени и четири акта за установени административни нарушения на ЗООС и ЗУО.

Общо събраните суми по наложени санкции от предишни периоди са 5 087,93 лв. От получените суми 4 070,35 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират глобените обекти. Най-много средства са получили администрациите във Велико Търново и Свищов – по 1600 лева.

През месеца е отчетено извършено почистване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци в землищата на село Младен, Сухиндол, село Благоево и село Виноград.  Кметство Миндя в срок до 30 септември има да организира почистването на нерегламентирано сметище в района на селото.

Получените в началото на месеца сигнали за миризми от торене с оборски тор на земи в землищата на Велико Търново, селата Леденик, Момин сбор, Големаните, Михалци и село Здравковец, община Габрово са препратени по компетентност до ОДБХ – Велико Търново и ОДБХ  - Габрово.

Извършени са четири проверки в квартали на Велико Търново по сигнали на граждани за задимяване и сладникава миризма като на лепило, остра, задушлива миризма и лютене на очите, наличие на мъгла от дейността на "Кроношпан България" ЕООД. Две от проверките са съвместни с представители на Община Велико Търново и на дружеството. Те са направени в различен часови диапазон. Не е установено наличие на характерна миризма на дървесина и задименост, чиито източник са отделяните летливи органични съединения от двете изпускащи устойства към сушилните инсталации на линията за производство на ПДЧ и на линията за производство на МДФ, стопанисвани от "Кроношпан България“ ЕООД.

По сигнал в социалните мрежи и медиите за умряла риба в река Янтра, в  района на паметника "Асеневци“ и край ул. "Гурко“ във Велико Търново е извършена проверка съвместно с Регионална лаборатория – Велико Търново към ИАОС. Направен е оглед на участъка на река Янтра от Стамболовия мост, по левия бряг на реката, граничещ с ул. "Крайбрежна“ и ул. "Гурко“, както и по десния бряг, под паметника "Асеневци“. В речната леща, по десния бряг на реката, са установени различни по големина екземпляри умряла риба. Получените резултати от измерените на място стойности на показателите за качеството на водата показват липса на кислород.

След сигнали на граждани, шест птици от видовете Бял щъркел (4), Осояд (1) и Голям ястреб (1) са изпратени за лечение и последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.