167 години от основаването на Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ празнуваха в Свищов. От Общината в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че в честванията са участвали свищовлии, официални лица и гости. Всички те се събраха пред паметната плоча на Димитър Начович, който заедно с  Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин на 30 януари 1856 година основава културната институция. Празнични слова по повод годишнината произнесоха председателят на Читалището Пламен Александров и кметът на Свищов Генчо Генчев. Те приветстваха културните деятели и читалищните дейци за тяхната благородна мисия да съхраняват и предават през поколенията изконните български традиции, националното ни културно и духовно наследство.

"Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович, които "воспалени от родолюбието си определиха по възможности да пожертвува всякий от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище…"

Още с основаването си, то е било дарено щедро:

от Емануил Васкидович с библиотеката му с 800 книги.

от Димитър Начович с 3 000 златни гроша,

от Христаки Филчов с 1500 златни гроша и

от Георги Владикин 300 гроша



Четиримата решили да поканят и други младежи, искрени чада отечства на това душеполезно и похвално дело и след свиканото общоградско събрание за основаване на читалището, членовете внесли за читалището общо 37 000 гроша.

Основателите определили следната програма на читалището:

1. Да създаде градска библиотека.

2. Да събира стари ръкописи на пергамент и хартия.

3. Да подкрепя способни младежи, да добият по-високо образование в чужбина.

4. Да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

През 1904 година Кирил Д. Аврамов прави щедър жест и дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище.

Той е роден на 10 февруари 1850 година. Контактувал с европейски търговци, добил опитност и се издигнал културно с широк мироглед, той става просветен търговец. През 1879 година встъпил в брак с Еленка Димитрова Караначева, с която преживял щастлив съпружески живот. След смъртта и в 1901 година, започнал да мисли как да постъпи с материалното си състояние. Подарил на Съборната църква още през живота на съпругата му скъпи икони, ценни църковни украшения, завеси и други. На 22 март 1904 година взема решение да подари на общината в Свищов цялото си материално състояние за построяване на сграда на театър и читалище в града“ – източник: https://chitalishta.com/.