Областният управител Стефан Сабрутев свика заседание на Областния съвет по сигурност към Областна администрация, във връзка със заповед на министър-председателя  Гълъб Донев. Темата бе свързана с украинските бежанци на територията на област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

На заседанието присъстваха зам.- областният управител Христо Станчев, главният секретар на Областна администрация-Смолян Георги Кисьов и членове на Областния съвет по сигурност.

Към настоящия момент на територията на Смолянска област са регистрирани 166  украински граждани, съобщи директорът на ОД на МВР-Смолян старши комисар Костадин Пачеджиев. От тях на Пампорово 97 души; в Смолян-44; в Девин -10; Златоград -9; Мадан-6.

Цифрата е динамична, като се наблюдава  тенденцията за намаляване на бройката им на територията на областта. За периода на пребиваването на украинските граждани в област Смолян няма регистрирано нито едно престъпление от тяхна страна, както и срещу тях, добави комисар Пачеджиев.

Стойна Михалева от Дирекция "Бюро по труда“-Смолян съобщи, че 33 украинци вече са започнали работа, като от тях 14 са назначени по програма "Солидарност“.

Към детски градини са насочени 10 деца- В Смолян, Девин и Чепеларе. 13 са записаните ученици от втори до седми клас, като те предимно са в Смолян, съобщи началникът на РУО-Смолян Никола Запрянов.

От БЧК-Смолян ще предоставят на деца ученически пособия, има възможност и за подпомагане с дрехи и обувки.

Директорът на РД "Социално подпомагане“ Петя Пампорова заяви, че предстои предоставянето на ваучери от по 100 лв. за подпомагане на украинските граждани.

На заседанието бе обсъдена  и готовността за настаняване в общински бази на  територията на областта.