През декември ще започне монтирането на климатици в домакинствата в Смолян по проекта за подмяна на горивната база. Това съобщиха за "Фокус“ от пресцентъра на Община Смолян. Смяната на печки на дърва и въглища се осъществява по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020.

Договорът за доставката и монтажа на климатиците ще бъде подписан тази седмица. Забавянето е заради обжалване на обществената поръчка, но делото е спечелено от община Смолян. Осигурените климатици са с клас А+  за отопление и А++ за охлаждане.  

Над 160 уреди с пелети вече са доставени и монтирани на домакинства в Смолян, кандидатствали по проекта. До края на тази година, община Смолян продължава да приема заявления на жители на града, които желаят да заменят печките си на дърва с безплатни климатици или отоплителни уреди за пелети. Проектът за замяна на старите печки цели да се намали замърсяването на атмосферния въздух на Смолян.

Общо 1600 домакинства от Смолян ще получат отоплителни уреди с пелети, а над 900 са одобрените за монтиране на климатици.

Доволни граждани, които вече са получили уредите за пелети, публикуваха и снимки в социалните мрежи на монтираните уреди, казаха още от Общината.

Нели ГЕРГЬОВСКА