160 години от рождението на своя патрон отбеляза СУ "Цветан Радославов" в Свищов с поредица от събития. Всички те бяха част от програмата на Радославовите дни, които протичат в града, предаде кореспондент на "Фокус". Чрез проявите учениците, родителите им и екипът на школото, както и жителите на Свищов отдават почит пред големия родолюбец, учител и автор на българския химн Цветан Радославов.

По повод 160 години от неговото рождение, днес бяха поднесени цветя на паметника му в център на града, след което в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856" се състоя тържествено честване на празника на СУ "Цветан Радославов".

В своето празнично слово, директорът на училището Марияна Маркова припомни историята на школото.

"Днес нашето любимо училище празнува 160 години от рождението на Цветан Радославов и 41 години от своето създаване. Най-младото и творческо училище в град Свищов е и единственото в България, което носи неговото име. За изминалите години СУ "Цветан Радославов" успя да сътвори самобитна образователна традиция, с която да напише всеки ден от своята съвременна и модерна история. Ако искаме да бъдем достойни европейци, трябва да бъдем преди всичко българи – това е нашата най-важна задача сега и в бъдеще. Само така можем да останем достойни продължители на делото на Цветан Радославов и на всички онези достолепни, далновидни и родолюбиви просветни люде, поставили основите на българското образование в страната ни. Честит празник и на многая лета!", каза Маркова.

Кметът на Свищов Генчо Генчев също произнесе приветствено слово.

"Както химнът на България обединява всички българи по целия свят, така и днешният празник е повод за гордост и радост да бъдем всички заедно и да честваме юбилейната годишнина на този бележит свищовец Цветан Радославов. Ние трябва да пазим, да помним и да тачим паметта на всички онези достойни българи, с които Свищов се гордее и като техни следовници да продължим да съхраняваме и предаваме наследството им през вековете!", посочи още Генчев.

Тържественото честване бе благословено от отец Михаил Миронов, който предаде сърдечните поздрави на Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и бе съпроводено от музикално-културна програма, в изпълнение на ученици на СУ "Цветан Радославов", ДГ "Радост" и ФТС "Творецът".