На днешната дата социалната услуга ДЦПЛУ "Св.св.Козма и Дамян“ навършва 16 години от своето създаване, предаде репортер на Агенция "Фокус". Празникът ще бъде отбелязан с водосвет и молитва и молебен за здраве, отслужени от отец Йордан Карагеоргиев от 10.00 часа в параклиса на Центъра.

В 11.00 ч. ще се проведе "Музикално ателие“ с гост изпълнителя Мартин Акинреми, който бе участник в музикалния формат "Гласът на България“, сезон 9.

"И през тази година ще продължим добрата традиция за рождения си ден  да подарим и зарадваме някой в нужда.  Избрахме да се включим благотворително в Мартеничковата кампания на Фондация "Карин дом“, като изработим и изпратим мартеници, които  да са в подкрепа на децата със специални потребности, които фондацията обгрижва. Събраните от продажбата на мартеничките средства ще отидат за включването на двама нови треньори за плувните сесии в "Карин дом“, както и за обезпечаването на ерготерапия и физиотерапия за децата. Ако средствата задминат целите, ще остане и за подсилване на ранното детско учене чрез разработването на арт терапия“, посочват от "Св. св. Козма и Дамян“.

ДЦПЛУ е социална услуга в общността, която вече шестнадесет години работи и се стреми да осигури предоставянето на качествена грижа на пълнолетни лица с ментални и хронични психични проблеми.

Потребителите ѝ получават професионална, индивидуална и групова подкрепа и специализирана помощ. Ползването на социалната услуга предоставя шанс за включване активно в общественият живот, обогатяване на общата култура, повишаване на жизнения тонус  и дава възможност за получаване на компетентна професионална консултация и подкрепа, както и преодоляване на социалната изолация, на която често са подложени хората в неравностойно положение. Те работят, обединени от каузата да дават на хората, живеещи с психично заболяване, надежда и доблест, за да кажат - "Това съм аз! Това е моя живот!" и по този начин да разширят, разнообразят и конфронтират битуващият стереотип, за това какво означава да си психично болен човек.

Работата на социалната услуга има за цел да създаде включваща, приемаща и стимулираща развитието среда за лицата със специфични потребности в обществото, както и подкрепяща среда за техните семейства. През годините на своето съществуване услугата е помогнала на редица потребители да развият потенциала си и да преодолеят стигмата, страховете и предразсъдъците на обществото.

Рени АТАНАСОВА