16 000 дръвчета подаряват на великотърновци в деня след Празника на града. Инициативата е на неправителствените организации Гората.бг и TarnovoRuns, предаде кореспондент на "Фокус“.

Доброволци ще раздават фиданките на 23 март /събота/ в парк "Дружба“ от 15:00 до 17:30 часа. Подготвили са стотици кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи, паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст, кестени и други. Повечето дръвчета са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра.

"Някои от тях са директно плододаващи, а други не са облагородени и следва да се ашладисат, като размерите варират. Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа, и по колкото искате дръвчета – 10, 20, 50 или колкото можете да засадите", посочват организаторите.

Всеки, който иска да се включи в кампанията, се съгласява да засади получените дръвчета на законни и подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда. Те трябва да положат максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета, без да имат право да ги продават.

“Този сезон засаждаме още 1 млн. дървета за 5 месеца и ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025 г., засадени с доброволци. Вече сме засадили над 3 млн. Ще помогнем на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните – с плодни. И ще направим В. Търново и региона по-зелени, красиви и чисти", заявяват организаторите.