28 проектни предложения за финансиране за саниране са подадени в Свищов от началото на годината. От Общината в крайдунавския град уточняват за "Фокус", че към програмата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I" има изключителен интерес от страна на хората и всички сдружения. От местната администрация допълват и, че са оказали пълно съдействие при дейностите по процедурата до момента.

"Подадените за одобрение проектни предложения са от 28 сдружения на собствениците, които обхващат 1516 домакинства, живущи съответно в 17 панелни и 11 тухлени жилищни сгради. С реализирането на проектите, пряк ефект от санирането ще усетят близо 4500 жители, които ще се радват на обновения външен вид на своите сгради и значително намаляване на разходите за отопление през зимата и за охлаждане през летните месеци", обясняват още от Община Свищов.

Средствата, които са необходими за саниране в Свищов, са в размер на 36 766 431,75 лв.

Първият етап на процедурата предвижда безвъзмездна финансова помощ да е в размер на 100% от допустимите разходи, като набирането на проектни предложения за изпълнение на инвестиции ще продължи до края на месец май.

Съвместната дейност на Община Свищов и сдруженията на собствениците в тази посока продължава, като общата цел е максимален брой сдружения да получат финансиране и жителите на Свищов да подобрят значително качеството си на живот, чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност на своите домове.

Луиза ТРАНЧЕВА