145-годишнината от сраженията край Елена бяха отбелязани в балканското градче днес. Гост на проявата бе зам.-областният управител на Велико Търново Станислав Николов, съобщават за "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново. Програмата започна с литийно шествие до Паметника на загиналите за Освобождението на България руски офицери и войници.

От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име Станислав Николов приветства жителите на възрожденския град с възпоменателната годишнина.

"Поздравявам еленчани затова, че пазят паметта за своето историческо минало и я предават на всяко следващо поколение! Както е казал поетът – тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Вечна слава на героите“.

Кметът на град Елена инж. Дилян Млъзев също произнесе слово, в което припомни за историческите събития от преди 145 години, които имат решаващо значение за изхода на войната.

"Историята отрежда на нашия край значимо място в развоя на военните действия през Руско-турската освободителна война, не само заради знаковото местоположение на района, но и поради факта, че тук се разиграват съдбоносни събития, обуславящи крайния изход от войната. Нека помним и тачим нашите предци, чиято изстрадала мечта да извою news pic 2
© Областна администрация - ВТ
ват свободата на българския народ със слово и меч, днес ни събира отново тук след 145 години“.

Сред официалните гости бяха още кметовете на община Стражица и Златарица, членове на Единия казашки съюз, граждани на Елена. Местни духовници отслужиха заупокйна понихида в памет на загиналите в битките. Преди това бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите руски офицери и войници в Долни Чукани и на Мемориалния комплекс "Казашки кръст“ в село Долни Марян.

В чест на годишнината 60 ученици от град Елена се включиха в традиционна щафета до Паметника на загиналите и бяха наградени от кмета на общината инж. Млъзев.