В Деня на българската конституция председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева проведе открит урок в Регионалния исторически музей с ученици от осем кърджалийски гимназии. С него бе отбелязана 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция – основен закон и фундамент на Третата българска държава.

"Депутатите от Учредителното събрание с чест и достойнство изпълниха своята историческа мисия. Благодарение на тях България получи възможност да се върне на картата на Европа като част от модерния, демократичен и цивилизован свят. Държим им дълбока признателност, че са гласували един силно демократичен за времето си документ, който регламентира държавното устройство и гарантира разделението на властите в новоосвободеното ни Отечество“, заяви Караянчева, припомняйки думите на първия председател Екзарх Антим I - "Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани… Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа“. В презентацията си тя припомни делото на бащите-учредители, разногласията между консерваторите и либералите, както и вижданията им за свободата на словото, печата и събранията, неприкосновената частна собственост и всеобщото избирателно право. Караянчева сподели интересни факти от работата си като председател на парламента и честванията по случай 140-та от Търновската конституция. Ученици от школите по история към средно училище "Петко Рачов Славейков“ – Кърджали и средно училище "Васил Левски“ – Крумовград представиха свои разработки по темата. По време на "урока“ бяха изнесени и любопитни факти, съпътствали изготвянето и гласуването на Конституцията през 1879 г. Караянчева показа реплика на първия звънец, който Екзарх Антим I е използвал на заседанията, за да въдворява ред. Антиката е от 15 век и е изработена в Персия от медна сплав. Гимназистите научиха кой е първият хумористичен вестник, издаван у нас след Освобождението, как е създаден първият военен духов оркестър и кога се състояла първото модно ревю.

"Днес България е демократична страна, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство. Но наследството на бащите-учредители винаги ще ни напомня, че е важно да поставяме националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти“, заключи председателят на 44-то Народно събрание.

В събитието се включиха школите по история към СУ "П.Р.Славейков“ – Кърджали и СУ "Васил Левски“ – Крумовград, както и ученици от ЕГ "Христо Ботев“, СУ "Отец Паисий“, СУ "Йордан Йовков“, ПГЕЕ "Капитан Петко войвода“, ПГ по икономика "Алеко Константинов“ и ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров“.

Цвета Караянчева подари на всички училища копия на Търновската конституция и екземпляри от т.нар. Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.