1427 души от област Кюстендил са сменили личния си лекар. Това съобщиха за Агенция "Фокус“ от Районната здравноосигурителна каса в Кюстендил. Данните са обобщени и касаят месец декември 2022 година, когато здравноосигурените лица имат право да изберат нов общопрактикуващ лекар.

Водещи по смяна са жителите от община Дупница. Там нов доктор са избрали 614 души. Следва община Кюстендил, където нов избор са направили 559 души. В бобов дол смяна са направили 71 пациенти, а в Сапарева баня – 41. От правото си да сменят личния си лекар са се възползвали по 20 души от Кочериново и Рила, с един повече от община Невестино. В Трекляно нов лекар са избрали 11 души. Избор на личен лекар са направили и 37 души от други области на страната.

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар. През останалото време смяна може да стане само, ако се смени настоящия адрес или след разрешение на директора на РЗОК.

Венцеслав ИЛЧЕВ