14 са новите случаи на COVID-19 във Великотърновска област за отминалите 24 часа. Това сочи справка на Агенция "Фокус“ с Единния информационен портал за борба със заразата. Общо положителните проби от началото на пандемията до днес са 30 066.

От Регионалната здравна инспекция в старата столица припомнят, че от днес в региона и цялата страна са в сила нови противоепидемични мерки. Те засягат основно образователните институции и са в сила до 14 октомври. Според тях, при възможност, в детските ясли и градини работата с деца трябва да се организира в една и съща група и с един и същи персонал. Сутрешният прием на малчуганите трябва да се осъществява през всички възможни входове на детската градина/ясла, по предварително изготвен график, с цел недопускане смесването на деца от различни групи.

В училищата и центровете за специална образователна подкрепа трябва да се спазва физическа дистанция. При възможност трябва да се въведе различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки; да се премине на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня; да се определи отделна класна стая за всяка паралелка; да се ограничат учениците в групите за целодневна организация на учебния ден в рамките на паралелката; приемът на учениците да се осъществява през повече входове (за училищата/ЦСОП с повече от 100 ученици).

Храненето в трябва да се осъществява по график.

За спазването на заповедта на министъра на образованието ще следят регионалните здравни инспектори в страната.

Луиза ТРАНЧЕВА