От началото на март до днес Районна прокуратура (РП) – Видин е внесла в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления за незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона, съобщават от Апелативна прокуратура (АП) - София.

Сред обвиняемите за опит за незаконно преминаване на границата на България са предимно граждани на Сирия и едно лице от Руската федерация.

Шестима обвиняеми са се признали за виновни за направените от тях опити да излязат през границата на България без разрешение на органите на властта и са сключили споразумения с прокуратурата. Всички те са били задържани на местопрестъплението от граничните служители, уточняват в съобщението си от АП-София.

След приключено разследване РП – Видин е предала на съд 18-годишен ученик от София, затова че на 10 февруари т.г. в района на с. Цар Петрово е превозвал с лек автомобил 17 мигранти от Сирия. Двама от тях не са имали право да навлизат в 30-километровата гранична зона, тъй като са били в производство по закрила. Другите, сред които и малолетни, са се намирали незаконно на територията на България. Превозването на чужденците се извършвало по начин, опасен за пътниците, и с цел имотна облага в размер на 4 000 лева.

В рамките на същия период РП – Видин е постигнала 14 осъдителни присъди за лица, привлечени към наказателна отговорност за опити за незаконно преминаване през границата на страната, уточняват в съобщението. 

За 2023 г. по информация на ГД "Гранична полиция“, граничните полицаи са предотвратили близо 180 000 опита на мигранти да влязат незаконно в България .