66% от българите на възраст над 20 години пият алкохол. Това показва проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, поясняват за "Фокус“ от РЗИ – Велико Търново. Редовните консуматори сред мъжете са почти три пъти повече, спрямо жените – 41% на 15%. При въздържателите жените са 44%, а мъжете – 21%.

"Националното проучване показва, че проблемът с употребата на алкохол сред подрастващите продължава да е актуален. Половината от учениците на възраст 10-19 години (49,2%) са опитвали алкохол (бира, вино, концентрат и други). Средната възраст, на която са опитали за първи път алкохолни напитки, е 14 години. Според отговорите на анкетата за честотата на консумация на алкохол "ежедневна употреба“ са отбелязали 0,9% от децата, "понякога“ – 27% (предимно във възрастта 15-19 г), а 72% не консумират алкохол“, обясняват още от РЗИ.

Експертите припомнят и, че детският организъм е особено податлив към вредното действие на алкохола и колкото повече се отложи началото на консумацията му, толкова по-малка е вероятността за поява на проблеми и зависимости в зряла възраст.

Превенцията зависи както от родителите, така и от учителите, а и здравните специалисти.

По този повод РЗИ – Велико Търново провежда редовни информационни кампании по темата. Част от една такава бе и общинския конкурс под надслов "Бистра водица – мирна главица“, обявен в месеца на трезвеността. Той бе за приказка с илюстрация.

Преди броени часове бяха обявени и победителите. Във възрастовата група I – III клас е отличена приказката на Селен Ризова от ОУ "Димитър Благоев“ - Велико Търново. При по-големите деца (IV – V клас) най-добре са се представил  Андрeй Александров от ОУ "Св. Патриарх Евтимий“, Ема Димитрова от СУ "Вела Благоева“, Велислав Йорданов и Мартин Янков от СУ "Г. С. Раковски“, всички от Велико Търново.

Авторите на наградените приказки ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите.

Луиза ТРАНЧЕВА