137 тежки катастрофи с 21 загинали са станали през изминалата година в област Сливен. Това стана ясно  на първото за 2023 година заседание на Областната комисия по безопасност на движението, която се състоя в Областна администрация Сливен. Неин председател е областният управител Минчо Афузов и в състава ѝ са включени още заместник-областният управител Антоний Андонов, ресорните заместник-кметове на общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, заместник-директорът на Областната дирекция на МВР Станимир Колев, началникът на "Охранителна полиция“ Димитър Кикьов, началникът на сектор "Пътна полиция" Илиян Николов, Мариян Йоргов – началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, както и представители от Областно пътно управление, териториалното поделение на ДА "Автомобилна администрация“, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Центъра за спешна медицинска помощ, Областния съвет на БЧК, общинската транспортна фирма "Пътнически превози" ЕООД, Асоциация на превозвачите, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в Сливен.

Участниците в заседанието приеха единодушно годишния доклад по безопасност на движението за 2022 г. и годишната областна план-програма по БДП за 2023 г. и изслушаха информации за пътнотранспортния травматизъм и състоянието на републиканската и общинската транспортна инфраструктура. Обсъдени бяха и конкретни въпроси, свързани с организацията на движението, паркирането, светофарните уредби и качеството на извършваните ремонтни дейности.

По време на заседанието бяха изнесени данни за броя и основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия в област Сливен през 2022 г. За периода са настъпили общо 137 тежки ПТП с ранени и загинали участници в движението. Загиналите при пътнотранспортни произшествия са общо 21 – от тях 15 в община Сливен и 6 в община Нова Загора. Ранените са 161 души, от които 105 в община Сливен, 35 в община Нова Загора, 15 в община Котел и 6 в община Твърдица. Най-много тежки пътни инциденти - с ранени и загинали, има при сблъсък на моторни превозни средства – общо 45 тежки ПТП, с 10 загинали и 62-ма ранени, следвани от тежки катастрофи с участие на пешеходец - 31, с трима загинали и 30 ранени. Сред статистическите данни прави впечатление броят на катастрофите с блъскане на велосипедист – 10, с двама загинали и 8 ранени. Броят на тежките пътни инциденти с участието на деца е 4, без загинали и с четири пострадали непълнолетни. По данни на Центъра за спешна медицинска помощ - Сливен, посетените през 2022 година тежки пътнотранспортни произшествия са 222, с 12 загинали и 104-ма тежко ранени.

В хода на заседанието общините и Областно пътно управление – Сливен докладваха за извършените през 2022 година ремонти на пътни участъци, съобразени с предварителните обследвания и направените от "Пътна полиция“ предписания, и представиха плановете си за пътна и улична рехабилитация през 2023 година. Те подчертаха, че осъществяването на ремонтни дейности изцяло зависи от финансовите възможности на общинските бюджети и одобрената годишна инвестиционна програма на Агенция "Пътна инфраструктура“, а също от темпа на процедурите по Закона за обществените поръчки.

От името на Областна администрация, водещият на заседанието – заместник-областният управител Антоний Андонов, заяви готовността на институцията да подпомогне придвижването на документацията от Областно пътно управление към Агенция "Пътна инфраструктура“, с оглед съкращаване на сроковете за завършване на тръжните процедури. Той обеща и съдействие за осъществяване на очаквания ремонт в сливенския участък на автомагистрала "Тракия“. От своя страна представителят на Областно пътно управление увери, че ако няма обжалвания, в началото на летния сезон ще стартира цялостната рехабилитация на проблемния участък от път II – 53 - от местността "Агликина поляна“ до село Стара река.

В хода на обсъжданията бяха коментирани възможностите за обезопасяване и снижаване на риска от тежки ПТП в най-опасните участъци от пътнотранспортната мрежа на област Сливен, както и необходимостта от промени в организацията на движение и решаване на тежкия проблем с паркирането в областния център. По информация на "Пътна полиция“, само през 2022 година броят на регистрираните автомобили в Сливен се е увеличил с четири хиляди.

В рамките на дискусията бяха разисквани още: вариантите за изграждане в област Сливен на съоръжение за задържане на свободно придвижващите се по пътната мрежа безстопанствени животни, създаващи опасност от тежки пътни инциденти, поставянето на повече обозначителни знаци и табели за пешеходните зони в населените места, звуковата сигнализация на светофарните уредби в помощ на незрящите хора и необходимостта от нова мантинела в опасен пътен участък край село Ябланово. Акцентирано бе и върху незадоволителното качество на асфалтовите дейности по водния цикъл на град Сливен. Изтъкнато бе, че е необходим по-сериозен контрол върху техническото изпълнение на последващите улични ремонти, а също и върху дейността на Надзора.

Участниците в заседанието приеха график за работата на Областната комисия по безопасност на движението за 2023 година. Приветстваха и идеята на заместник-областния управител Антоний Андонов за обявяване на инициативата "Един ден без автомобил“ - като мярка за облекчаване на трафика и задръстванията в Сливен и за създаването на нагласи за по-малко използване личните автомобили в рамките на града.