В Кюстендил бяха отбелязани 125 години от кончината на бележития български хайдутин, революционер и борец за освобождението ни от османско владичество - дядо Ильо Марков, предаде репортер на "Фокус“. Пред гроба на воеводата се поклониха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия арх. Исаак, историкът доцент д-р Ангел Джонев.

Роденият на 28 май 1805 година в Берово, Малешевско,  легендарен войвода, е един от малцината дейци на българското националноосвободително движение, които още приживе получават обществена популярност и признателност. Той е дългогодишен пандурин в Рилския манастир и войвода на чета, която броди из Малешевско, Пиянец и Осогово.

Участва в Първата българска легия на Раковски, в Руско-турската война 1877-1878 година, едно от действащите лица за Освобождението на Кюстендил. Участва  в Кресненско-Разложкото въстание. На 80-годишна възраст Ильо войвода взема участие в Сръбско-българската война от 1885 г. Неговият дом в Кюстендил е винаги отворен за четниците и дейците на македоно-одринското движение. Ильо Марков участва също в борбите за политическа свобода на гърци и сърби. Популярният войвода и "последен хайдутин“, отдал живота си за освободителната и обединителна кауза на своя народ, умира в Кюстендил на 17 април 1898 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ