Възпоменателно шествие в памет на Гоце Делчев и ритуал по полагане на цветя по повод 121 години от смъртта на големия революционер, идеолог и будител се проведоха в Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Шествието тръгна от сградата на Съдебната палата, през целия център на Благоевград и продължи до паметника на Гоце Делчев на площад "Македония“, където се проведе ритуала по полагане на цветя.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, представители на Областна администрация, на Общински съвет - Благоевград, историци, общественици и граждани взеха участие и в двете събития, с което от една страна отдадоха почит към героя на Майка България, а от друга - показаха, че помнят и пазят заветите на Апостола на свободата за Пиринска Македония. 

Гоце Делчев е една от най-значимите личности в българската история. Роден е в Кукуш през 1872 г. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. 

Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турци. 

Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев. В двора а църквата "Въведение Богородично“ е издигнат и мемориал на Делчевия род, където почиват костите на негови сродници.