Своя собствена хеликоптерна площадка ще си има великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов“. Това обяви пред журналисти днес директорът на лечебното заведение д-р Даниел Илиев, предаде кореспондент на "Фокус“. Д-р Илиев уточни, че индикативната стойност на съоръжението е в размер на 120 хиляди лева, като вероятно тази сума ще е напълно достатъчна за реновирането му, тъй като ще се използва фундаментът на съществувалата до 1991 година площадка.

"Финансирането се поема от Министерство на здравеопазването, като ще се спазят всички европейски стандарти и изисквания“, допълни директорът на болницата.

Хеликоптерната площадка ще е в северната част на двора на лечебното заведение. Първото, което предстои, е да се отсекат дърветата в района, както и да се отстранят високите храсти. Ще бъде оформени две летателни писти – за излитане и кацане. Предвижда се и полагането на нова настилка, както и изграждането на видеонаблюдение.

"Хеликоптерната площадка ще е квадрат с размери 40 м/40 м, с вписан в него кръг с бял кръст и червена буква Н в центъра му. Хеликоптерната площадка в двора на областната болница засега ще приема полети при необходимост от транспортиране на болен само денем. Във Велико Търново медицински хеликоптери няма да домуват, затова и хангар за съхраняването им няма да се строи“, посочи още д-р Илиев.

Той допълни, че площадката ще е част от мрежа с аналогични съоръжения, което дава големи възможности за транспортиране на болни.

"Скоростта на придвижване е в пъти по-голяма от обикновения транспорт, като се избягва и паразитното губене на време от градски трафик“, коментира д-р Илиев.

Строителните дейности вероятно ще стартират през февруари 2024-а.