Ако повечето българи знаят, че автор на стихотворението "Песен на труда" е Георги Кирков, то малцина знаят името на композитора, написал музиката към това стихотворение. Музика, която превръща стихотворението в музикална емблема на 1-ви май. Песента е написана през 1900 година по текст на Георги Кирков и оттогава постепенно се превръща в химн на българските работници, изпълняван най-често на 1 май - Празникът на труда.

От Държавен архив – Кюстендил съобщиха за "Фокус“, че съхраняват документи на и за Георги Горанов във фонд N 293K. Сред тях има както печатни сборници, така и оригинални партитури и щимове на негови песни.

Георги Горанов е роден през 1882 година в Кюстендил. На 5-годишна възраст Георги вече свири на бащината си тамбура. Завършил е Педагогическото училище в родния си град през 1902 година. Развива се като музикант под влиянието на учителя си Карел Махан. Автор е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки и полки. През 1902 г. заминава за Загреб да учи музика, но се завръща поради заболяване от туберкулоза. Умира на 23-годишна възраст в Кюстендил.

Дружната песен е изпълнена за първи път на 24 май 1903 година. На площада в Кюстендил се строява мъжкият хор при дружество "Класово съзнание“. Дирижира Георги Горанов, тогава 21-годишен. През следващата година песента е пренесена в София, разучена е от студентски хор и изпълнявана при различни поводи. Издадена е в отделна книжка и разпространявана в работническите среди. По-късно ще звучи по стачки, митинги, демонстрации.

Венцеслав ИЛЧЕВ