Търговищкият окръжен съд постанови присъда "Лишаване от свобода“ за срок от осемнадесет години, като на основание чл. 58а, ал.1 НК намали така определеното наказание с 1/3 и постанови изтърпяване на дванадесет години затвор при първоначален "Строг режим“ на И. И. ( 41-годишен) от с. Горско Абланово, общ. Опака, за това, че на 28. 10. 2022 година в същото село, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви А. Б.( 44 – годишен).

Подсъдимият е осъден да заплати на пострадалия сумата от 70 000 хиляди лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва считано от 28.10. 2022 год. до пълното й изплащане.

Припомняме, че И. И. е нанесъл няколко удара с нож в областта на стомаха на свой съселянин след възникнал скандал на 28 октомври 2022 г., пред заведение в селото. Пострадалият е настанен с опасност за живота в областната болница, спасен е благодарение на навременната медицинска помощ.

Съдебният състав взе предвид съдебното минало на дееца - осъждан е многократно (с шест отделни присъди) за различни престъпления от общ характер и в частност за различни посегателства срещу обществения ред и срещу личността.

Присъдата е постановена по реда на глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, като обвиняемият е признал изцяло фактите, посочени в обвинителния акт.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд Варна.